
معماری و دکوراسیون
روف گاردن یا بام سبز چیست؟
همانطور که میدانید امروزه به دنبال توسعه زندگی شهرنشینی و افزایش جمعیت دیگر فضاهای سبز آنچنانی میان خانهها وجود ندارد و از این رو افراد برای تغییر روحیه خود و استراحت در محوطهای سرسبز یا باید به پارکها بروند و یا اینکه عازم شهرهای شمال کشور شوند.
البته تکنولوژی همیشه به دنبال آسایش و راحتی انسان راهکاری را پیش روی ما قرار میدهد. راه حلی که از آن برای مقابله با دوری از فضای سبز در شهرهای شلوغ و پرجمعیت میتوان استفاده کرد، طراحی و پیاده سازی روف گاردن است.
حال سوالی که مطرح میشود این است که روف گاردن چیست؟ مزایا و معایب آن چیست و چه کاربردی دارد؟ برای رسیدن به جواب هر یک از این سوالات در ادامه همراه ما باشید.
آشنایی با روف گاردن
روف گاردن که به آن بام سبز هم گفته میشود، درواقع فضای سبزی است که بر روی پشت بام خانهها و تراس پیاده سازی شده و افراد میتوانند از فضای ایجاد شده به واسطه آن لذت ببرند.
ناگفته نماند که ایده روف گاردن اوایل چندان مورد استقبال قرار نگرفت و کاملا هم میتوان این موضوع را درک کرد. چرا که انسان گاهی اوقات در برابر ایدههای نو و مفید و پذیرش آن مقاومت میکند تا زمانی که به خاصیت آن پی ببرد.
روف گاردن نیز بعدها به دلیل مزایایی که دارد، مورد توجه قرار گرفت و امروزه شاهد این موضوع هستیم که جایگاه خودش را میان پروژههای طراحی شده است. شما هم اگر برای پشت بام یا تراس منزلتان هیچ ایده خاصی ندارید، بهتر است که به فکر اجرا کردن یک روف گاردن زیبا و جذاب باشید.
مزایای روف گاردن
شاید بهبود وضعیت آلودگی هوا در نزدیکی منزلتان را بتوان به عنوان مهمترین مزیت آن در نظر گرفت. همچنین روف گاردن آلودگی صوتی را نیز کاهش داده و عایقی مناسب در برابر سرما و گرما هم محسوب میشود.
این موضوع به خصوص برای ساکنین طبقات آخر یک امتیاز ویژه محسوب میشود. چون معمولا طبقات انتهایی ساختمانها برخلاف طبقات میانی در معرض تابش مستقیم خورشید در زمان تابستان قرار میگیرند و زمستان هم از سوز سرد سرما در امان نیستند.
گذشته از اینها شما هر زمان که احساس کردید به استراحت در محیطی سبز، زیبا و آرامشبخش نیاز دارید، میتوانید به باغ کوچک ساختمان مسکونی خود رفته و نهایت استفاده را از آن ببرید.
همچنین کسانی هم که به کاشت سبزی و نگهداری از گل و گیاه علاقه دارند، میتوانند بخشی از فعالیت روزانه خود را به این کار اختصاص دهند. زیرا روف گاردن این امکان را برایتان به وجود میآورد که به کشت و نگهداری از گیاهان مورد علاقهتان بپردازید.

معایب روف گاردن
از آنجایی که هیچ چیز در دنیا خوب مطلق نیست، روف گاردن نیز از این قاعده کلی مستثنی نبوده و شاهد عیب و ایراداتی در آن هستیم. از جمله این معایب میتوان به هزینه بالای اجرای آن در پشت بام اشاره کرد.
چون همانطور که میدانید عایق بندی از واجبات مهم برای هر پشت بام عادی است؛ حال با اجرای روف گاردن حساسیت بیشتری در خصوص عایق بندی، ضد آب کردن سقف و... باید انجام داد تا از این طریق مانع از وارد شدن هرگونه آسیبی به ساختمان و واحدهای مسکونی شد.
موضوع مهم دیگری که در خصوص اجرای روف گاردن وجود دارد و در عین حال میتواند خطرناک تلقی شود، به وزن این فضای سبز و تحمل سقف در دراز مدت مربوط میشود.
چون در صورتی که روف گاردن بیش از حد سنگین باشد و ریشه گیاهان به سمت داخل حرکت کند، سقف دیگر قادر به تحمل وزن سنگین شده روف گاردن نبوده و به مرور زمان ممکن است سقف دچار نشست شده و از این رو خطراتی را به همراه داشته باشد.
ایراد دیگری که به روف گاردن وارد است، اجرایی نشدن آن در مکانهای کوچک بوده و همچنین هر گیاهی را در آن نمیتوان نگهداری کرد. به بیان واضحتر خصوصیات گیاه مورد نظر باید با ویژگیهای آب و هوایی آن منطقه سازگاری داشته باشد تا بتواند رشد کرده و دوام پیدا کند.
نحوه اجرای روف گاردن
حالا که با روف گاردن و مزایا و معایب آن تا حدودی آشنا شدید، بهتر است که اطلاعاتی هم راجع به نحوه اجرای آن بدست آورید.
قبل از هر چیز ابتدا باید مقاومت ساختمان و سقف آن را برای اجرای روف گاردن مورد بررسی قرار داد. فراموش نکنید که طراحی روف گاردن تخصصی بوده و باید زیر نظر طراح تایید شود.

لایه ضد آب
اولین مرحلهای که در پروسه اجرای روف گاردن باید با دقت بالایی انجام شود، پوشاندن سقف با لایه ضد آب قوی است. چون طبیعتا فضای سبز روف گاردن نیاز به آبیاری و نگهداری دارد و علاوه بر این موضوع در پاییز و زمستان بیشترین میزان بارندگی در سال را داریم.
به بیان واضحتر آب ناشی از آبیاری و باران به مرور زمان در خاک گیاهان جمع شده و در صورتی که لایه ضد آب درست و به اندازه کافی استفاده نشده باشد، میتواند مشکلاتی از قبیل نفوذ آب به داخل ساختمان و در نهایت نشست سقف را به همراه داشته باشد.
لایه عایق
مرحله بعدی نصب لایه عایق مناسب که معمولا از جنسهای یونولیت، پلی یورتان و... ساخته شدهاند، میباشد. لایه عایق در برابر تغییرات دما مقاوم بوده و باعث استحکام بیشتر روف گاردن میشود.
لایه زهکش
لایه زهکش مرحلهای دیگر از اجرای روف گاردن است. شاید برایتان سوال شود که لایه زهکش در این میان ایفاکننده چه نقشی است؟ باید بگوییم که آب مربوط به لایه بافت گیاهی پس از خارج شدن به سمت این سیستم هدایت شده و به طور کل آبهای اضافی را جمع آوری میکند تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری به عمل آید.
توجه داشته باشید که در این مرحله اندازه گیری و تنظیم شیب زمین و شیب زهکش از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
لایه ژئوتکستایل
این لایه که به عنوان لایه فیلتر هم از آن یاد میشود، وظیفه دارد تا میان لایه زهکشی و لایه گیاهی فاصلهای ایجاد نماید تا کارایی لایه زهکشی به حداقل نرسد. همچنین این لایه مانع از آن میشود که آب جمع شده در لایه گیاهی به سرعت خارج شود.
لایه پوشش گیاهی
این مرحله که آخرین مرحله اجرای روف گاردن محسوب میشود، به شرایط آب و هوایی اطرافتان و همچنین سلیقه شخصی شما بستگی دارد. در نظر داشته باشید که لایه پوشش گیاهی با توجه به نوع روف گاردن میتواند متفاوت باشد.
فراموش نکنید که در صورت بروز کوچکترین خطایی در انجام هر یک از مراحل بالا ممکن است خسارات زیان بار و جبران ناپذیری به ساختمان وارد شود. در نتیجه برای انجام این کار حتما از متخصصین ماهر و کاربلد کمک بگیرید.
همچنین بخوانید:
نویسنده : Super User
تاریخ انتشار :۱۴۰۰/۹/۵